Eigen Begeleide Groepsreis

Prijs

Prijs hangt af van type kajuit

Data

10/07/2023 – 19/07/2023

Bestemming(en):

Expeditie Spitsbergen

Wil je graag overdonderd worden door indrukwekkende mooie landschappen? En dat in het bijzijn van walvissen, walrussen, ijsberen en miljoenen zeevogels? Ga mee op avontuur tijdens deze zee-expeditie!

Categorie

Deel dit bericht

In 't kort

Ga op avontuur!
10 dagen / 9 nachten
Prijs hangt af van type kajuit
Aantal deelnemers: min. 16 personen

Tijdens dit avontuur geniet je van het indrukwekkend mooie landschap van Svalbard in het hoge arctische noorden, met walvissen, walrussen, ijsberen en miljoenen zeevogels als je reisgezellen. Wanneer we naar de 80ste breedtegraad varen, en zo dicht als mogelijk tot bij het pakijs komen, naderen we de favoriete verblijfplaats van de ijsbeer tijdens de zomer. We charterden met Nordic het volledige schip exclusief voor onze klanten en kunnen zo een unieke reis met eigen Nordic-toets aanbieden. Het professioneel expeditieteam wordt aangevuld met eigen Nordic begeleiding zodat een deel van de lezingen ook in het Nederlands gegevens worden. Hoe noordelijk we exact geraken, en welke route we daarbij nemen, zal volledig afhangen van de ijsomstandigheden. De vele landingsplaatsen langs de kust van de archipel zijn in de zomer ijsvrij door de invloed van de Warme Golfstroom. Het splinternieuwe schip Ocean Albatros brengt je in alle comfort op plaatsen die anders erg moeilijk bereikbaar zijn. We varen niet enkel tot het hoge noorden, maar bezoeken ook een aantal uitzonderlijke locaties aan de oostzijde van Svalbard zoals Edgeøya. Ook Bellsund en Hornsund in het zuiden ontbreken niet in het programma.

Reisprogramma

DAG 1: VLUCHT VAN BRUSSEL NAAR LONGYEARBYEN EN INSCHEPING AAN BOORD

We vliegen naar het arctische Longyearbyen, de hoofdplaats van Svalbard en mogelijk de meest noordelijk gelegen stad ter wereld. Ons schip, de Ocean Albatros ligt kort bij het centrum aangemeerd. Na de inscheping en de welkomstdrink zal de expeditieleider een briefing geven over de reis, de gewoontes aan boord en de verschillende veiligheidsprocedures. Voor we afvaren is er een verplichte safetydrill. Daarna vaart de kapitein het schip uit de Adventfjord en kan het arctische avontuur echt beginnen.

DAG 2: NY ALESUND, NY LONDON EN LILIENHÖÖKGLETSJER

’s Nachts (wat is nacht wanneer de zon nooit ondergaat?) zijn we Prins Karl Forland voorbij gevaren en toegekomen in de magnifieke Kongsfjord. Het drijfijs dat in deze periode nog vaak aanwezig is zorgt voor een uitdaging omdat de binnenwateren van de fjord geblokkeerd worden, maar tegelijk geeft het ons extra kansen om de alomtegenwoordige – maar ongrijpbare- ijsbeer te spotten die hier in zijn favoriete leefgebied jaagt op zeehonden. Rond deze tijd van het jaar zijn de trekvogels ook toegekomen op Spitsbergen. Ze zijn er allemaal op uit om zich er te settelen en zich te voeden om zo goed voorbereid aan de zomer te beginnen. Onze eerste landing is op Ny Ålesund. Deze nederzetting is eigenlijk nog noordelijker gelegen dan Longyearbyen, wat het eigenlijk dé meest noordelijke stad ter wereld maakt. Maar … het is niet meer dan een aantal wetenschappelijke stations, een postkantoor en een winkeltje dat slecht een paar uurtjes open is. Dus een echt stad? Dat zal je zelf moeten beoordelen. De omgeving is mooi, de wetenschappelijke projecten beslist interessant en dat geldt ook voor de stadsgeschiedenis. De kapitein probeert langszij af te meren zodat we van een aangename wandeling door deze regio kunnen genieten. In de namiddag varen we verder noordwaarts in het fjordensysteem en afhankelijk van de ijsomstandigheden voorzien we nog een zodiactocht langs de voorzijde van de Lilliehöök gletsjer of we laten ons meeslepen in een boeiende lezing aan boord.

DAG 3: VOORMALIG WALVISVAART STATION IN SMEERENBURG EN HET EILAND YTRE NORSKOYA

We zijn nu aangekomen in Noordwest-Svalbard, een regio die tot nationaal park werd benoemd in 1973. Mogelijk start de dag met een rustige boottocht in Danskergattet, op zoek naar zeehonden in Virgohamna. Nadien steken we over van Danskøya naar Amsterdamøya om een landing te maken in Smeerenburg, het legendarische walvisvaart stadje uit de 17de eeuw. Destijds leefden er meer dan 200 mannen – die er ook vaak stierven – in de hoogdagen van de blubberproductie. Er zijn heel wat interessante plekjes te bezoeken in deze noordwestelijke hoek van Spitsbergen. Als de omstandigheden het toelaten maken we een landing op het eiland Ytre Norskøya, waar de walvisvaarders hun uitkijkposten hadden.

DAG 4: MONACO GLETSJER EN CRUISEN NAAR HET PAKIJS

’s Nachts zetten we verder koers naar de Woodfjord en een zijarm ervan, de Liefdefjord. Het plan is om een boottocht te maken langs de brede gletsjertong ‘Monacobreen’. Dit geeft ons een uniek zicht op de gletsjerkrachten en de ontelbare vormen van ijsbergen. De gletsjerarm is vernoemd naar Albert I van Monaco die een enorme sponsor was van wetenschappelijk onderzoek in Svalbard. In de namiddag brengt het schip ons verder noordwaarts richting de rand van het pakijs. Hoe ver noordelijk dit zal zijn zal bepaald worden door het weer maar het doel is echt tot aan de rand te geraken, mogelijk rond 80 graden noord! Dit is het koninkrijk van de ijsbeer! Wanneer het pakijs tijdens de zomer terugtrekt, volgt de ijsbeer op de drijvende ijsschotsen mee noordwaarts omdat vooral hier de zeehonden vertoeven, zijn voornaamste prooi. IJsberen die de drijvende ijsschotsen naar het noorden missen, zijn gedoemd om de hele zomer op Svalbard te blijven. Zij moeten zich zien te voeden met bessen, eieren en eventueel een of ander walviskadaver. Een hard bestaan! Tegen het einde van de dag varen we verder richting de Hinlopenstraat die het grote eiland Spitsbergen van Nordaustlandet scheidt.

DAG 5: UITBUNDIGE VOGELS AAN ALKEFJELLET, POOLWOESTIJNLANDSCHAP IN TORRELNESSET

In de ochtend varen we zachtjes voorbij de bekende Alkefjellet. Als we het weer aan onze kant hebben krijgen we een prachtig zicht op de steile kliffen. Dit is de thuisbasis van een dichte populatie kortbekzeekoeten. Er zitten zoveel vogels bij elkaar dat er amper een stukje rots vrij is. Tijdens de zomermaanden zorgen de broedparen voor heel wat actie, zowel op de kliffen als in het water. Wanneer we het poolwoestijnlandschap van Torrelnesset betreden, staat er ons nog meer te wachten. Dit strand is de thuisbasis van heel wat walrussen die hier gezellig tegen elkaar liggen. Ze voeden zich met mosselen en andere weekdieren die ze hier in de ondiepe wateren van Svalbard vinden.

DAG 6: DOOR DE HINLOPENSTRAAT EN FREEMANSUNDET, LANDING OP EDGEOYA

Enkel de ijsomstandigheden in de Hinlopenstraat kunnen bij een rondvaart rond Spitsbergen roet in het eten gooien. We proberen hier door het ijs geraken en varen door tot het zuidelijke stukje van deze zeestraat. Daarna gaat de tocht verder door de engte ‘Freemansundet’ die de 2 eilanden Edgeøya en Barentsøya van elkaar scheidt. We genieten onderweg van de vergezichten op de landtong van Kapp Lee en varen door in de Storfjorden. We plannen ook een landing met de zodiacs aan de kust van Edgeøya. Dit is het derde grootste eiland van Svalbard met een oppervlakte van meer dan 5000 km². ’s Nachts varen we rond het meest zuidelijke punt van Svalbard, Sørkapp. Vanaf hier gaat onze route verder langs de westkust.

DAG 7: WILDLIFE ROND HORNSUND OP ISBJORNEHAMNA

Nu we de zuidkaap van Spitsbergen gerond hebben bereiken we de ingang van de fjord Hornsund. De gebouwen aan de noordoever rond Isbjørnhamna zijn van een Pools onderzoeksstation, gevestigd in 1957. Er wordt onderzoek gedaan op vlak van geofysica, seismiek, meteorologie en de ionosfeer. De verstandhouding met het Noorse Poolinstituut is zeer goed waardoor de toekomst van dit station verzekerd is (zolang de financiering blijft duren). De fjord is bijna 30 kilometer lang en velen beschouwen hem als de mooiste, met de vele gletsjers die er in afkalven. Ook de spitse bergtoppen langs de kusten van de fjord dragen bij tot het imposante landschap. De bergtoppen zijn vaak verhuld in een dikke laag en de stroming uit het oosten drijft vaak heel wat drijfijs tot in de fjordingang. Hier bevinden we ons echt in een ongelooflijk indrukwekkend landschap.

DAG 8: BEZOEK AAN HET PRACHTIGE BELLSUND, VARSOLBUKTA EN CALYPSOBYEN

De westkust wordt beïnvloed door de warme golfstroom. Deze aanvoer van warmer water zorgt ervoor dat het meeste ijs hier nu gesmolten is. Hierdoor kunnen we in de zuidelijke fjordarm van de Bellsund varen op deze laatste volle dag van onze exploratie. Bellsund is zeer rijk aan steenkool en de Svea mijn, diep in de fjord, was vroeger een van de grootste gemeenschappen op het eiland. Maar de prijzen kelderden en de koolmijn wordt momenteel ontmanteld. We blijven in de fjordingang en maken landingen in de baai van Vårsol. De grootste trekpleister hier is de klif van de kleine alken. De toendra, waar de rendieren maar al te graag grazen, wordt hier rijkelijk bemest door honderdduizenden kleine alken. We maken een mooie wandeling langs het strand en spotten er restanten uit vroegere industriële tijden. Tijdens de lunch steken we de fjord over, langs het 4 km lange maar smalle eiland Akseloya. We maken een landing met de zodiac aan Calypsobyen in de Recherche Fjord. Steenkool werd hier ontgonnen in de vroege jaren 1900, al kwam het hier nooit op volle toeren. Vandaag biedt Calypsobyen een interessante landing met een blik op het tijdperk van het neo-industrialisme, toen alle mogelijkheden om winst te maken werden uitgeprobeerd. Er zijn fijne wandelmogelijkheden op de toendra achter de gebouwen.

DAG 9: PRINS KARLS FORLAND MET KUDDEN WALRUSSEN ROND POOLEPYNTEN EN IN DE ISFJORD

Deze nacht zijn we aanbeland in Forlandssundet, de zee-engte tussen Prince Karls Forland en Spitsbergen. Onze bestemming is Poolepynten (Poole Point), een kleine landtong, genoemd naar de Britse walvisvaarder Jonas Poole. Deze regio wordt vandaag bewoond door kudden walrussen die je van ver kan zien (en ruiken!). De grote zoogdieren pronken met hun slagtanden en snorharen, evenals hun aanzienlijke omvang. Na dit bezoek keren we terug zuidwaarts richting de Isfjord. Onderweg terug naar Longyearbyen hopen we op een laatste kans om dieren te zien en genieten nogmaals van het echt unieke landschap van Svalbard.

DAG 10: AANKOMST IN LONYEARBYEN, ONTSCHEPING EN VLUCHT NAAR HUIS

Het schip komt vroeg in de ochtend terug aan bij ons vertrekpunt Longyearbyen. Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van het expeditieteam, de bemanning en het schip. Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Brussel. De reis zit erop maar het unieke landschap van Spitsbergen en het uitbundige dierenleven van deze schitterende archipel zijn onvergetelijke herinneringen. Hou er rekening mee dat alle landingen en activiteiten afhankelijk zijn van de weers- en ijsomstandigheden die gunstig genoeg moeten zijn voor het schip om bepaalde regio’s binnen te varen. Omdat veiligheid van de passagiers en de bemanning altijd prioriteit heeft kunnen ook de kajaktochten enkel plaatsvinden onder ideale omstandigheden. MS Ocean Albatros biedt fantastische mogelijkheden aan boord om te ontspannen in de wellness, de sauna, het restaurant, de bar en de aangename bibliotheek. Aan boord word je begeleid door een professioneel expeditieteam met een zeer grondige kennis van de regio. Zij voorzien heel wat boeiende lezingen over verschillende onderwerpen zoals biologie, geologie, ornithologie, beweging van het pakijs en veel meer.

Prijs

Prijs hangt af van type kajuit

Inbegrepen

 • Heen- en terugvlucht Brussel-Longyearbyen-Brussel in economy class
 • Expeditiezeereis in de geboekte hutcategorie met privé badkamer
 • keuze kajuitnummer op basis van beschikbaarheden
 • Alle maaltijden aan boord
 • Huiswijn, huisbier en frisdrank tijdens de maaltijd (lunch/diner)
 • Koffie, thee en water gedurende de dag , alsook namiddagsnack
 • Welkomst- en afscheidsdrink
 • VIP-pakket voor gasten in premium suite en suites type A , B1 en B2: onbeperkte toegang tot het specialiteitenrestaurant, welkomstgeschenk bij aankomst (wijn, fruit en gevulde minibar), gratis was- en strijkservice, espressomachine in de kajuit en gratis verzorgingsproducten
 • Digitaal verslag na de reis met logboek, foto’s, overzicht waargenomen dieren en meer
 • Professioneel Engelstalig en deels Nederlandstalig expeditie team – een internationaal team van hoogopgeleide experts uit verschillende academische disciplines met een grondige kennis van de regio die we bevaren. Ze organiseren en begeleiden tal van activiteiten aan boord en aan land
 • Lezingen door het ervaren expeditieteam over tal van onderwerpen
 • Uitgebreide reisdocumentatie
 • Gebruik van de uitgebreide bibliotheek
 • Tips van professionele Nederlandstalige fotograaf aan boord over het nemen van de beste foto’s bij verschillende omstandigheden met fotografieworkshop
 • Voor de reis wordt een voorvergadering voorzien waarop ook advies gegeven wordt over welk fotomateriaal je best kan voorzien en kan reeds persoonlijk advies gevraagd worden
 • Landingen met poolcirkelboten (1 of zelfs 2 per dag!) en activiteiten aan boord en aan land
 • Gebruik van fitness, bubbelbaden, zwembad en panoramische sauna
 • Gebruik van wandelstokken, laarzen en ander materiaal voor activiteiten
 • Wind- en regenbestendige jas (deze mag je mee naar huis nemen na de reis)
 • CO2-compensatie van deze reis

Niet inbegrepen

 • Annuleringsverzekering (aangeraden) en bijstandsverzekering (verplicht)
 • Optionele excursies aan boord zoals kajaktocht
 • Persoonlijke uitgaven aan boord
 • Fooien
Expeditie Spitsbergen

Data

10/07/2023 – 19/07/2023

Prijs

Prijs hangt af van type kajuit

Meer weten?

Interesse?

Vul het formulier in. We sturen u graag meer informatie.

Foto's

Nog meer reizen? Lees ook deze berichten.