Fotoreis naar adembenemend Namibië

Reisverslag

Fotoreis Namibië

Data

December 2024

Bestemming(en):

Fotoreis naar adembenemend Namibië

Onder begeleiding van fotograaf en reisleider James Arthur, die reeds meerdere malen Namibië bezocht, ontdekten we dit adembenemend land tijdens deze fotoreis. Ze werd samengesteld in samenwerking met onze lokale partner Namibia Safari Concierge die de ins en outs van Namibië door en door kennen. We reisden door Namibië en fotografeerden zelf dit prachtige land tijdens de workshops landschapsfotografie, natuurfotografie, straatfotografie, nachtfotografie, macro-fotografie, urbex-fotografie, portret op locatie met een model en leerden ook onze beelden professioneel bewerken in Adobe Lightroom & Photoshop. Exploreren, leren en genieten waren de kernwoorden tijdens deze fotoreis door Namibië!

Categorie

Door medewerker

Deel dit bericht

Scroll snel naar

In 't kort

Volledig uitgewerkt programma voor fotografen door fotografen.
De mooiste plaatsen van Namibië op de meest originele manier.
Onze eigen konvooi van jeeps geven ons extra vrijheid om te fotograferen.

Deze fotoreis werd samengesteld voor fotografen door fotograaf James Arthur! Het verschil met een gewone reis en deze fotoreis is dat alles tot in de puntjes is uitgewerkt in functie van fotografen, ongeacht hun niveau (beginner/ervaren/professioneel). Als deelnemer hoef je je dus enkel te concentreren op je fototoestel en te genieten!

Onze tourleader James is zelf ook fotograaf. Hij nam deze groep mee naar de mooiste plaatsen van Namibië op de meest originele manier. We reden met onze eigen jeeps in konvooi door Namibië, wat ons veel vrijheid gaf om te fotograferen wanneer we dat wilden. Onze groep ging niet enkel naar huis met mooie herinneringen en foto’s, we leerden ook gelijkgezinden kennen en maakten vrienden voor het leven.

Deze fotoreis concentreerde zich op natuurfotografie en wildlifefotografie we fotografeerden wilde dieren zoals de cheetah’s, leeuwen, neushoorns, wildebeesten, zebra’s, hyena’s en olifanten in hun natuurlijke habitat. Ook macro-fotografie stond op het menu tijdens ons bezoek aan “the little five”.

We bezochten verschillende nationale parken zoals het Etosha National Park, het Okonjima Nature Reserve en het Erindi Game Reserve. In Twyfelfontein in Damaraland bezochten we het UNESCO-werelderfgoed, gingen we op zoek naar de woestijnolifant en fotografeerden we de prachtigste sterrenhemels. We bezochten de townships in Swakopmund, maakten een sea safari in Walvisbaai en fotografeerden de woestijn die in de zee uitmondt tijdens de Sandwich Harbour tour.

In Kolmanskop, een oude diamantmijnstad en spookstad in de zandduinen van de Garub Woestijn hebben we een urbex-fotografiesessie gehad.

We gingen aan de slag met een professioneel fotomodel in Deadvlei, tijdend deze fashion fotosessie leerden we een model fotograferen, aansturen en een sunbouncer gebruiken.

De Himba nabij Etosha en de San in Damaraland zijn een dankbaar onderwerp om te portretteren, deze stammen leven nog op een traditionele manier en gaven ons met plezier een inkijk in hun leefgewoontes.

De verbluffend wijdse landschappen, zonsop- en zonsondergangen kregen we er zomaar gratis bij en waren perfect voor landschapsfotografie, de nachtelijke sterrenhemels ideaal voor nachtfotografie.

Als groep fotografen leerden we van elkaar, al na enkele dagen vormden we een hechte groep en maakten van deze reis de reis van ons leven! We namen ook de tijd om onze beelden in groep te evalueren en met Adobe Lightroom en Photoshop nog sterkere beeld te maken.

Namibië blijft telkens verbazen, ga de volgende keer mee en fotografeer zelf dit prachtige land!

Reisprogramma

Dag 1: Brussel-Windhoek

Heenvlucht van Brussel – Addis Abeba (Ethiopië) – Windhoek

Dag 2: Kalahari woestijn

Onze terreinwagen staan voor ons klaar op de luchthaven. We rijden door naar Camelthorn Kalahari Lodge waar we ons wat kunnen verfrissen. Voor het diner kunnen we onze eerste sundowner fotograferen, misschien wel onze mooiste zonsondergang van deze reis. Als de nacht gevallen is focussen we ons op de prachtige sterrenhemel tijdens een sessie nachtfotografie.

Dag 3-4: Klein-Aus & Kolmanskop

We rijden door naar Klein-Aus Vista Desert Horse Inn B&B, hier gaan we nabij de Garub waterpoel wilde Namib-woestijnpaarden fotograferen. Voor en na het diner kunnen we onze fotografieskills opnieuw botvieren aan sundowners en sterrenhemels.

Op dag 2 van ons verblijf hier trekken we naar Kolmanskop, deze verlaten diamant-mijnstad herbergt vervallen gebouwen die overspoeld zijn door het woestijnzand. De zandduinen, de contrasten in licht, de kleurrijke verf in de huizen en de interessante details bieden een ideale omgeving om aan urbex-fotografie te doen, een echte spookstad. We gaan hier ook aan de slag met een model voor modelfotografie, het beschikbare licht en leren een sunbounce-reflector gebruiken. ’s Middags lunchen we in de havenstad Lüderitz, deze stad aan de Atlantische kust heeft een erfgoed van prachtige Jugendstil-gebouwen, perfect om wat architectuurfotografie te doen. In de late namiddag keren we terug naar Kolmanskop om nog meer urbex-fotografie te doen maar dan bij totaal ander licht.

Dag 5-6: Sossusvlei & Sesriem canyon

Vandaag verplaatsen we ons naar Le Mirage Dessert Lodge in Sesriem, deze lodge ligt aan de Sesriem-poort van Sossusvlei en Deadvlei en aan de rand van de Namib-Dessert waar de hoogste zandduinen ter wereld liggen. Op het fotografie-menu staan hier:

  • zonsopgang in het Namib-Naukluft National Park
  • modelfotografie in Sossusvlei/Deadvlei, we gaan aan de slag met een model en het beschikbare licht en leren een sunbounce-reflector gebruiken
  • we gaan met quads de bergen rondom onze lodge in om de landschappen en de zonsondergang te fotograferen
  • nachtfotografie van de helderste sterrenhemels ’s avonds aan onze lodge
Dag 7-8: Swakopmund 
Vandaag rijden we door naar Swakopmund door het Naukluft Gebergte. Wie zin heeft kan na check-in in het Swakopmund Guesthouse mee met de fotograaf naar een authentieke township van deze stad waar we een eerste keer aan straatfotografie gaan doen. Als je liever wat wil verpozen na de lange rit, kan dat uiteraard ook.
Op dag 2 van ons verblijf in Swakopmund vertrekken we al vroeg naar Walvisbaai waar we op sea-safari gaan. We kunnen hier dolfijnen, zeehonden, flamingo’s, pelikanen en andere dieren spotten. In de namiddag kan wie wil opnieuw naar een township in Swakopmund waar we nog meer straatfotografie kunnen doen. Als alternatief kan je ook het centrum van Swakopmund bezoeken, een camel ride of een quad in de woestijn boeken.
Voor ons vertrek naar Twyfelfontein doen we nog een Living Dessert Tour, waar we op zoek gaan naar “the little five”. Met een beetje geluk kunnen we hier slangen, gecko’s, kameleons, schorpioenen, hagedissen en andere kleine dieren fotograferen, ideaal voor macro fotografie.
Dag 9-10: Twyfelfontein & Damaraland
We rijden door naar Twyfelfontein Adventure Camp door Damaraland, hier gaan we op safari op zoek naar olifanten en struisvogels, op onze terugweg naar ons tentenkamp kunnen we de zonsondergang fotograferen, na het diner trekken we erop uit om aan nachtfotografie te doen, in functie van de maanstand fotograferen we sterrenhemels, nachtelijke skylines.
Twyfelfontein bezoeken zonder een bezoek te brengen aan de UNESCO-werelderfgoedsite zou zonde zijn, de vele rotstekeningen die 6000 jaar geleden gemaakt zijn door de San, een inheemse bevolkingsgroep van Namibië zijn prachtig om te fotograferen.
Dag 11-12: Etosha National Park
We rijden vandaag door naar Etosha Eagle Tented Lodge en bezoeken er in de buurt een Himba-dorp, een dankbaar onderwerp voor portretfotografie, we doen dat niet zonder de lokale bevolking te steunen. ’s Avonds dineren we rond onze lodge waar ook wilde dieren zitten en we dus kans hebben om wildlife te fotograferen.
Dag 2 van ons verblijf hier hebben we een hele dag voorzien om op safari te gaan in het Etosha National Park. Een safari in dit park mag je beschouwen als het hoogtepunt van deze reis. Gewapend met onze telelens kunnen we hier de grootste variëteit aan wildlife fotograferen. Leeuwen, zwarte neushoorns, giraffen, zebra’s, hyena’s, cheetah’s om er enkele te noemen. Onze ranger geeft ons ruim de tijd om ze te fotograferen, hopen dat moeder natuur ons veel wil geven!
Dag 13: Okonjima Nature Reserve & Erindi Game Reserve
Vandaag rijden we door naar het Erindi Game Reserve, maar onderweg maken we een tussenstop in het Okonjima Nature Reserve waar we een voeding van de luipaarden van de Africat Foundation kunnen fotograferen. In de namiddag rijden we door naar het Erindi Game Reserve waar we voor onze laatste avond in Namibië overnachten in de Old Traders Lodge.
Vóór het diner komen we samen voor uurtje opleiding foto-workflow waarbij we onze eigen beelden door Adobe Lightroom/Photoshop halen.
Dag 14: Windhoek-Brussel
Terugvlucht van Windhoek – Addis Abeba (Ethiopië) – Brussel

Prijs

Op aanvraag.

Deze reis is ook geschikt voor niet-fotograferende partners.

James over Namibië

Ik ben nu al verschillende keren in Namibië geweest voor fotoreizen. Het blijft één van mijn favoriete plekken op aarde voor fotografie. Maar zoals bij elk fotoavontuur is het een beetje moeilijk om te weten wat je moet inpakken. Dus hierbij geef ik jullie een complete gids over wat je moet meenemen voor je fotografiereis in Namibië. Minder is meestal meer, maar ik wil niet dat je denkt dat je alles nodig hebt wat ik in deze handleiding opsom.

Welke camerabodies neem ik mee?

Ik ben ervan overtuigd dat gelijk welke camera-uitrusting je meeneemt naar je bestemming waarschijnlijk goed genoeg zal zijn. Als er echter wilde dieren bij betrokken zijn – zoals in Namibië – verandert dat een beetje. Maar ik wil ook niet dat je je overweldigd voelt.

Als je een camerabody inpakt voor Namibië, wil je er misschien wel over nadenken om er twee te hebben.

Waarom? Wel omdat het in het stof van de woestijn soms een missie kan zijn om lenzen te verwisselen. Het is dus bijna logisch om de ene camerabody aan iets breeds (wide-angle lens) te bevestigen, en de andere aan een langere telelens.

Welke body neem je best mee? Uiteraard is dat afhankelijk van je merkvoorkeur. Maar ik neem graag twee body’s mee: eentje met een hoge framesnelheid, zoals de Canon EOS R3 om wilde dieren te fotograferen, en eentje die wat lichter is voor portretten, reportage en sterrenfotografie, landschapsfotografie, zoals de Canon EOS R5.

Stof- en zandbestendige camera-apparatuur

De meeste DSLR’s en weerbestendige spiegelloze camera’s met afneembare lenzen zijn tegenwoordig prima bestand tegen water en stof. Denk er gewoon aan om je camera eerst af te leggen als je een lens vervangt, zo wordt je sensor afgeschermd tegen stof van buiten af.

Cameralenzen voor een fotografiereis in Namibië

De waarheid is dat je een fotografiereis naar Namibië kunt maken met slechts twee lenzen. Je zou gemakkelijk weg kunnen komen met slechts één groothoeklens en één telelens. Ik denk dat je zonder problemen slechts een 24-70 mm f/2.8 en een 100-400 mm f/4 lens zou kunnen gebruiken en helemaal tevreden zou zijn.

Maar wij zouden geen fotografen zijn, als we daar niet gelukkig door worden.

Dit zijn de lenzen die ik zou meenemen voor een fotoreis door Namibië als ik jou was.
Let op: de voorbeelden die ik je geef zijn van Canon, simpelweg omdat dat het merk is dat ik gebruik. Niet omdat ze op de een of andere manier superieur zijn.

Een ultragroothoek: ik gebruikte de Canon 16-35mm f/2.8. Maar eerlijk gezegd is dit waarschijnlijk de lens die ik in Namibië het minst heb gebruikt. Toch is het voor sommige canyons zeker nuttig. Deze lens is ook uitermate geschikt om aan astrofotografie te doen.
Een standaardzoom: met een brandpuntsbereik van 24-70 mm f/2.8 kan je altijd wat, ik gebruik deze lens dagelijks in mijn job. Door mijn fotoreizen naar Namibië en andere landen ben ik er echt verliefd op geworden. Deze lens is zo veelzijdig en laat je nooit in de steek.
Een telelens: In Namibië zul je je telelens waarschijnlijk meer gebruiken dan welke andere lens in je tas dan ook. Met een telelens kan je er het landschap dramatischer doen uitzien. Ik zou zeker een 70-200 mm f/2.8 of indien je er eentje hebt een 100-400 mm f/4 lens meenemen. Deze lens is uiteraard ook geschikt voor game-drives en safari’s.
Supertelelens: Als je veel tijd doorbrengt met dieren in het wild, wil je wat bereik. Hoewel 400 mm (of zelfs 200 mm) goede beelden kan opleveren, zorgt een 600 mm ervoor dat je dramatische beelden krijgt. Op een reis naar Namibië gebruikte ik de Canon 200-400mm f/4 + 1.4x extender. Op een andere reis huurde ik een 600 mm f/4. Dit zijn waanzinnig dure lenzen, dus overweeg er één te huren voor onderweg. Er is nu zelfs een lenzenverhuurbedrijf in Windhoek.
Prime-lens: Ik heb zowel 50 mm f/1.8 als 85 mm f/1.2 prime-lenzen. Wanneer we aan de slag gaan met een fotomodel in Deadvlei zijn dit ideale lenzen. Als je veel mensen portretteert is dit sowieso een goeie keuze en wil je er misschien één overwegen. Ik denk echter dat de meeste mensen alleen met de 24-70 mm rond kunnen komen als je ruimte in je cameratas wilt besparen.

Andere fotografie uitrusting

Het mooie van fotografie in Namibië is dat er zoveel variatie is. Maar dat betekent ook dat je misschien veel camera-uitrusting meeneemt die je maar één of twee keer tijdens de reis zult gebruiken.

Ik heb hieronder een kleine lijst gemaakt van enkele van de extra uitrusting die ik uiteindelijk heb gebruikt. Wat je uiteindelijk inpakt, hangt uiteraard sterk af van je vaardigheidsniveau en van wat je normaal gesproken fotografeert.

Statief: Ik gebruik een Tripod-reisstatief uit carbon en het is eigenlijk best perfect voor Namibië. Hij is niet te groot om mee te sjouwen, maar ook duurzaam genoeg om bestand te zijn tegen de soms wilde Kalahari-winden. Ideaal voor zonsondergangen en het fotograferen van sterrenhemels tijdens de sessie astrofotografie.
Monopod: De enige keer dat ik een monopod gebruik, is tijdens safari’s of game-drives. Het is gewoon fijn om de camera in balans te kunnen houden. En eerlijk gezegd is het ook gewoon fijn om een pauze te nemen, camera’s kunnen na een tijdje zwaar worden.
Uiteraard zorgen statieven sowieso ook voor scherpere beelden.
ND-filters: Als je van landschapsfotografie houdt, heb je een paar ND-filters nodig. Ik denk dat je waarschijnlijk weg kunt komen met slechts een 6-stops ND, een 3-stops medium gradueel ND en een polarisator. Je zult verbaasd zijn hoe vaak je in Namibië een polarisator gebruikt. Het helpt echt om het rood in de duinen naar voren te brengen. Natuurlijk kan je dit tegenwoordig makkelijk aanpassen in post-productie.
GoPro: Geen verplichting, maar een leuke nice-to-have. Tijdens mijn vorige reizen naar Namibië had ik steeds een GoPro mee die je met je telefoon kan aansturen. Dit is heel handig om vooraan op de auto te monteren en leuke filmpjes te maken van de game-drives en woestijnlandschappen. Zo een ding neemt toch amper plaats in je fototas.

Type stopcontactdozen in Namibië

Ik moet ook vermelden dat Namibië stekkers in Britse stijl (type G) of Zuid-Afrikaanse (type D of M) gebruiken. Dus als u dat soort stroom thuis niet gebruikt, zorg er dan voor dat u een adapter meeneemt. Wat ik meestal doe als ik in Namibië aankom is een elektroshop binnenstappen en er enkele adaptors voor Zuid-Afrikaanse stopcontacten (type D of M) kopen, die kosten ter plaatse 2€ en ze besparen je een hoop ellende. Je kan er ook eentje vragen aan de receptie van je lodge, zij hebben die dingen meestal wel liggen.

Veiligheid van je camera uitrusting in Namibië

Voor het grootste deel is Namibië uiterst veilig. Het aantal misdaden tegen toeristen is extreem laag.

Dat gezegd zijnde moet je wel voorzichtig zijn in Windhoek, vooral ’s nachts. Ik zou niet door de stad reizen met een camera-uitrusting of grote sommen geld. En als je een auto hebt, laat waardevolle spullen dan niet zichtbaar achter.

Buiten Windhoek is diefstal zeldzaam. Maar dat betekent niet dat het niet gebeurt. Nogmaals: laat waardevolle spullen niet zichtbaar achter en zorg ervoor dat camera-apparatuur uit het zicht en achter slot en grendel zit. Buiten de hoofdstad komt het vrijwel overal goed met je camera-uitrusting. Zorg ervoor dat je de sfeer leest, vooral in sommige townships van kleinere steden.

Waarom met een terreinwagen reizen door Namibië?

Persoonlijk reis ik liefst op mijn eigen tempo door Namibië, dit wil zeggen zonder afhankelijk te zijn van een driver. Dit heeft als groot voordeel dat we kunnen stoppen waar en wanneer we dat willen om te fotograferen. De wegen in Namibië worden elk jaar beter, men investeert veel in het onderhoud van het wegennetwerk, maar meestal rij je toch op gravelwegen, vandaar dat een terreinwagen geen overbodige luxe is, maar gravelwegen zijn meteen ook de charme van Namibië.

Op fotoreis naar Namibië?

Elk jaar organiseer ik één reis naar Namibië. Het is absoluut één van mijn favoriete plekken ter wereld om te fotograferen en ik deel mijn kennis en locaties graag met anderen.

Klik hier voor informatie over de nieuwste fotografiereis door Namibië.

Of contacteer ons via het onderstaande info-formulier over onze aankomende fotoreizen en workshops.

Fotoreis Namibië
Fotoreis naar adembenemend Namibië

Data

December 2024

Meer weten?

Interesse?

Vul het formulier in. We sturen u graag meer informatie.